Aanmelden Challenge Duurzaamheid Deelnemende gemeenten

De waterchallenge werkt!

Elk jaar doen zo'n 12.000 mensen mee aan de #7dagenwater challenge. Interessant is het natuurlijk om te weten of de challenge werkt? Zijn deelnemers meer (kraan)water gaan drinken? En houden ze dat vol?

Om dat te weten heeft de GGD in 2022 een waterpeiling gehouden onder de deelnemers. Op vier momenten is gevraagd hoeveel water per dag wordt gedronken; bij aanmelding voor de challenge, een paar dagen na de challengeweek, drie maanden na de challengeweek en een half jaar later werd het nogmaals gevraagd.
En wat blijkt? De peiling laat zien dat het aantal glazen water dat voor de challenge werd gedronken gemiddeld 3,7 glazen was, dat dit vlak na de challengeweek ruim hoger lag met 5,3 glazen gemiddeld per dag en dat de deelnemers daarna structureel zo’n 4,5 glazen water blijven drinken.

De deelnemers drinken na een half jaar dus nog steeds gemiddeld één glas water meer dan voor de challengeweek!Wat is de #7dagenwater challenge?

De #7dagenwater challenge is vijf jaar geleden gestart op de Noord-Veluwe als onderdeel van de JOGG-aanpak van de gemeenten. In 2022 ging de waterchallenge Gelderland-breed met 14 deelnemende gemeenten! En gemeente Dalfsen in Overijssel deed ook voor het eerst mee. In 2023 wordt de waterchallenge opnieuw georganiseerd:

9 t/m 16 juni 2023: Dalfsen, Elburg, Ermelo, Hattem, Oldebroek, Putten
12 t/m 18 juni 2023: 
Harderwijk
27 september t/m 4 oktober: Ooststellingwerf

Met name jongeren worden uitgedaagd om zeven dagen lang alleen (kraan)water te drinken, dus geen koffie, frisdrank, alcohol, etc.. Maar ook steeds meer jeugd onder de 12 jaar, gezinnen en bedrijven doen mee aan de challenge week. Het doel is om iedereen te stimuleren om (meer) water te drinken en te laten ervaren dat water drinken gezond, leuk en gemakkelijk is.Mag ik ook koffie drinken?

Veel mensen zijn gehecht aan een paar bakjes koffie per dag. De uitdaging is om de koffie zeven dagen lang in te ruilen voor water of thee zonder suiker. Te veel cafeïne (meer dan vier kopjes koffie per dag) kan namelijk zorgen voor klachten en je kunt er moeilijker van in slaap komen. Thee zonder suiker bevat veel minder cafeïne dan koffie en is daarom wel toegestaan tijdens de #7dagenwater challenge. Wel zonder honing en suiker natuurlijk!

Ook krijgen we wel eens de vraag of je dan wel mag eten. Natuurlijk mag je gewoon eten tijdens de #7dagenwater challenge. Vanzelfsprekend is het goed om gezond, vers, vezelrijk en gevarieerd te eten tijdens deze week, maar onze focus ligt op het water drinken.