Aanmelden Challenge Duurzaamheid Deelnemende gemeenten

Wat is de #7dagenwater challenge?

De #7dagenwater challenge is vier jaar geleden gestart op de Noord-Veluwe als onderdeel van de JOGG-aanpak van de gemeenten. Elk jaar doen er weer meer deelnemers mee. En in 2022 gaat de waterchallenge Gelderland-breed met 14 deelnemende gemeenten! En gemeente Dalfsen in Overijssel doet dit jaar ook mee.

Met name jongeren worden uitgedaagd om zeven dagen lang alleen (kraan)water te drinken, dus geen koffie, frisdrank, alcohol, etc.. Maar ook steeds meer jeugd onder de 12 jaar, gezinnen en bedrijven doen mee aan de challenge week. Het doel is om iedereen te stimuleren om (meer) water te drinken en te laten ervaren dat water drinken gezond, leuk en gemakkelijk is.De waterchallenge werkt!

In 2021 deden zo’n 12.000 mensen mee aan de #7dagenwater challenge. Interessant is het natuurlijk om te weten of de challenge werkt? Zijn deelnemers meer (kraan)water gaan drinken? En houden ze dat vol?

Om dat te weten heeft de GGD een waterpeiling gehouden onder de deelnemers. Op vier momenten is gevraagd hoeveel water per dag wordt gedronken; bij aanmelding voor de challenge, een paar dagen na de challengeweek, drie maanden na de challengeweek en een half jaar later werd het nogmaals gevraagd.
En wat blijkt? De peiling laat zien dat het aantal glazen water dat voor de challenge werd gedronken gemiddeld 3,7 glazen was, dat dit vlak na de challengeweek ruim hoger lag met 5,3 glazen gemiddeld per dag en dat de deelnemers daarna structureel zo’n 4,5 glazen water blijven drinken.

De deelnemers drinken na een half jaar dus nog steeds gemiddeld één glas water meer dan voor de challengeweek!Aangemeld... en dan?

Na aanmelding sturen we je een starterskit toe, deze ontvang je uiterlijk in de week voorafgaand aan de challenge. In de starterskit zit het #7dagenwater challenge-polsbandje die je in de week van 10 t/m 17 juni kunt dragen. Zo weet iedereen dat je meedoet. En het is een steuntje om de zeven dagen vol te houden!

We starten vrijdag 10 juni om 17.00 uur. Voorafgaand aan dit moment en in de challenge week ontvang je een aantal mailberichten van ons met daarin informatie over je deelname en tips. Ben jij diegene die een hele groep aanmeldt? Stuur dan de mailberichtjes door naar de andere deelnemers uit jouw groep. Zo blijft iedereen op de hoogte en is het voor iedereen nog leuker om mee te doen!
Mag ik ook koffie drinken?

Veel mensen zijn gehecht aan een paar bakjes koffie per dag. De uitdaging is om de koffie zeven dagen lang in te ruilen voor water of thee zonder suiker. Te veel cafeïne (meer dan vier kopjes koffie per dag) kan namelijk zorgen voor klachten en je kunt er moeilijker van in slaap komen. Thee zonder suiker bevat veel minder cafeïne dan koffie en is daarom wel toegestaan tijdens de #7dagenwater challenge. Wel zonder honing en suiker natuurlijk!

Ook krijgen we wel eens de vraag of je dan wel mag eten. Natuurlijk mag je gewoon eten tijdens de #7dagenwater challenge. Vanzelfsprekend is het goed om gezond, vers, vezelrijk en gevarieerd te eten tijdens deze week, maar onze focus ligt op het water drinken.