Aanmelden Challenge Duurzaamheid Deelnemende gemeenten

Kraanwater is duurzaam en gezond


Kraanwater is het duurzaamste drankje dat er is. En komt vaak uit een bron bij jou in de buurt. Daar wordt het dagelijks vers opgepompt, gezuiverd en via waterleidingen snel bij jou thuis gebracht. Kraanwater wordt niet verpakt en hoeft ook niet met boten, vliegtuigen of vrachtwagens vervoerd te worden. Daardoor is het tot wel 1300 keer duurzamer dan flessenwater. (bron: Voedingscentrum)

1 glas flessenwater heeft net zoveel impact op het milieu als 100 tot 200 glazen kraanwater (bron: milieu centraal)

Vul dus je bidon met kraanwater tijdens de challenge!Weet jij waar jouw kraanwater vandaan komt?

Het water dat bij jou uit de kraan komt is ooit gevallen als regen, soms wel meer dan 10.000 jaar geleden. Het wordt opgepompt uit een drinkwaterbron bij jou uit de buurt. Ontdek ook waar jouw water vandaan komt en vul je postcode in.Klik hier voor de postcodechecker!

Over Vitens

Jaarlijks maakt Vitens meer dan 360 miljard liter drinkwater. Dat drinkwater komt voor het grootste deel uit grondwaterbronnen. Die bronnen liggen in prachtige natuurgebieden, meer dan 100 in totaal. Het opgepompte water wordt in 93 productielocaties gezuiverd tot betrouwbaar kraanwater. Vervolgens gaat het via in totaal zo’n 50.000 kilometer aan waterleidingen naar 5,8 miljoen klanten in de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. Meer weten over kraanwater?

Hoeveel water heb je per dag nodig?

Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dat is goed voor je hart, hersenen en stofwisseling. En het houdt je alert en energiek. Kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen hebben ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig.

Veilig bidons en flesjes gebruiken

Kraanwater van thuis meenemen in een bidon of in een flesje is beter voor de natuur dan flessenwater kopen. En een stuk goedkoper. Het is belangrijk om je bidon of waterfles schoon te houden.

Drie tips:
• Gebruik je fles alleen voor kraanwater
• Ververs het kraanwater vaak, minstens dagelijks
• Bewaar je flesje niet in de zon of op warme plekkenVoor basisscholen

Nationale Kraanwaterdag

Woensdag 27 september 2023 organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Veel basisscholen en bso’s besteden op deze dag aandacht aan kraanwater als bijzondere dorstlesser. Kinderen van groep 1 t/m 8 ontdekken waarom kraanwater een gezonde en duurzame keuze is. Scholen en bso's die zich inschrijven ontvangen gratis educatieve materialen. Dit jaar is het centrale thema: Kraanwater, gewoon bijzonder!Meer informatie

Les je dorst!


Vers en veilig kraanwater, het lijkt vanzelfsprekend maar er gaat veel aan vooraf om water uit de kraan te laten komen. Op het gratis digitale educatieplatform Les je dorst kunnen leerlingen van groep 1 tot en met 8 op interactieve wijze aan de slag met thema's als slimmer omgaan met kraanwater en de toekomst van kraanwater. Leuk om in de klas mee aan de slag te gaan!Meer informatie